Termék mentése Üzenet
Jelentem

Hibás hirdetés jelentése


×

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned

2731 megtekintés

Benyovszky-kúria

  • Márka:

A kastély a Dél-Dunántúli régióban található, a Duna-Dráva Nemzeti park által 1999-ben alapított Dél-Mezőföldi Tájvédelmi körzet területén. Az építtető Gindly család 19. század végi kihalása után a Benyovszky család birtokába került.Az M6-os autópályáról a Tengelic-szőlőhegy lehajtótól kb 5km-re található egykori uradalom gazdag növényzetű ősparkban szabadon álló központi épülete a XVII. században épült, a XIX. század elején klasszicista stílusban átépítették. A kastély alapterülete 650nm, beépíthető tetőtere 400nm, alapjaiban jó állapotú. Az egyhektáros területen lévő kastélyhoz tartozik még 4,2 hektár legelő, és 5000 nm erdő. A területen 4 állásos istálló található, mely jelenleg is használatban van! Mellette garázs és műhely, melyeknek összterülete 300 nm. Az épület alatt egy boltíves pince található, amely száraz, és kifejezetten szép állapotban van. Ennek hossza 37 méter, és 6 méter széles (222nm)! Ebből a pincéből nyílik, egy kisebb borospince is (132nm). A pince talaja homok, és a pincében található egy ásott kút, amely kifogástalanul üzemel, igaz kevés vízhozammal, viszont további mélyítéssel kedvező eredmény érhető el! A terület alatt 8-900 méter mélyen 43-45C fokos termálvíz található, mely 95%-ban megegyezik a hajdúszoboszlói alkaikus-jódos, brómos-konyhasós vízzel. A Benyovszky kastély szomszédságában működő Hotel Orchidea 2005-ben fúrt 750m mély termál kútja43-fokos vizzel rendelkezik. A kastély közelében működő szálloda jelenleg is használja a terület adta lehetőséget!

Vízszintesen sávozott, enyhe kiülésű rizalitokkal tagolt homlokzatán az ablakok szemöldökeit alkotó osztópárkány fölött félkörös ívmezők díszítik. A főhomlokzat előtt pilléres-oszlopos, timpanonnal lezárt, nyeregtetős kocsiáthajtó, a hátfalán nyíló bejárattal. A timpanonban Gindly-címer. A Ny-i homlokzat előtt nagyméretű, műkőmellvédes terasz, a homlokzat tengelyében bejárati ajtó. A D-i homlokzaton pincelejáró, bábos kőkorláttal. A szobai traktus alatt boltozott pince. Síkmennyezetes helyiségek kályhafülkékkel, a középső szárnyban oldalfolyosóról nyíló szobák, részben klasszicista nyílászárók. Két szobában a mennyezeten falképek, a 19. századból. Az egykori Benyovszky-kúria parkja védett. A park és a tó számos növénykülönlegesség és ritka madárfaj lakóhelye.
A parkon átfolyó patakot felduzzasztották, medrét kimélyítették és egy 4,7 hektár nagyságú tavacskát alakítottak ki szigetekkel és a szigeteket átívelő fahidakkal. Jelenleg is horgász tóként használják.
A park 90-100 éves fái között olyan különlegességek is akadnak, mint a kalábriai fenyő, a mocsári ciprus és a virginiai boróka. Az idős fák zöme nyugati ostorfa, fekete dió, platán, kocsányos tölgy, fehér nyár, erdei- és feketefenyő.
A park kidőlt fáinak gyökérzetén ökörszemek és vörösbegyek fészkelnek. A védett terület madártani vonzereje a szürke gém- kolónia,
a fekete harkály, a macskabagoly, és a királyka is állandó lakója a parknak. A megye híres borvidékei Szekszárd, Paks, Kölesd, Györköny a kastély közelében találhatók.

Adottságai révén kiváló befektetés termál- és gyógyturizmus, valamint vadászati és lovas célokra.

 

210 000 000 Ft

Eladó adatai

Eladó neve: Szappanos Tamás
Eladó e-mail címe:
szappanos.tamas@oc.hu
Mutasd
Eladó telefonszáma:
+36-70/4540277
Mutasd
Cím
Magyarország
Tolna
Tengelic
7054

Nagy térkép
Mások ezt nézték még
Kiválasztott termékek:
    Kinyit