Sántaságvizsgálat - Sportlógyógyász Kft.

  • Állapot: Új

A sántaság az egyik legnagyobb gondot okozó betegség egy sportló és lovasa számára. A sántaság mértéke, a probléma megjelenése nagyon különböző lehet.

Néhány példa:ugróló ferdén ugrik, rúg az ugrás fölött vagy bizonyos ugrásoknál ellenszegül; díjló bizonyos feladatokat nem képes végrehajtani, vagy csak nem úgy dolgozik, ahogy az tőle megszokott. 

A Sportlógyógyász Kft. a mai kor legmodernebb diagnosztikai műszereivel és felszereléseivel rendelkezik; nagyon magas szakmai tudással és háttérrel szolgálja négylábú pácienseinek gyógyulását.

A Sportlógyógyász Kft. filozófiája, hogy egy mindenre kiterjedő klinikai vizsgálat az alapja a megfelelő diagnózis felállításának. Ennek megfelelően egy előzetes telefonbeszélgetés során az állatorvos összegyűjt minden, a ló előéletére vonatkozó információt, ami alapján megállapítható a probléma összetettsége és a vizsgálat várható időtartama.

Minden apró, jelentéktelennek tűnő részlet sokat számít az állapotfelmérés során. Ilyen például a patkolás változtatása, új felszerelés kipróbálása, vagy a lóval elvégzett munka minőségének és/vagy mennyiségének változtatása. Ezen kívül hasznos tudni a vizsgált ló előzetes betegségeit, múltbéli sántaságait és azok kezelésének menetét. Ez a beszélgetés akár 3-4 órát is igénybe vehet, éppen ezért ezen időpont előzetes egyeztetése szükséges.

A vizsgálat menete:

A sántaságvizsgálat fizikális vizsgálattal kezdődik, majd a lovat felvezetik először lépésben, ezt követően ügetésben egyenes vonalon, kemény talajon. Ezek után általában a hajlítási próbák következnek, majd az estek jelentős részében az állatorvos futószáron és/vagy lovas alatt is megfigyeli a ló mozgását, mindhárom jármódban.

A következő lépés az úgynevezett vezetéses érzéstelenítés, amikor az állatorvos a végtagok érző idegei mentén meghatározott pontokba helyi érzéstelenítő injekciót ad. Esetenként közvetlenül az ízületeket is érzéstelenítheti az állatorvos, így még pontosabb diagnózist állíthat fel. Az érzéstelenítést addig folytatja, ameddig a lovon érzékelhetően javulnak a sántaság tünetei, így a fájdalom helyét pontosan meghatározva lehet dönteni a következő diagnosztikai módszer alkalmazásáról, pl. röntgen, ultrahang.

A fájdalom helyének elsődleges lokalizációja nagyon fontos, mielőtt egy állatorvos műszeres vizsgálatokba kezdene. Kihagyva az elsődleges vizsgálatot, és rögtön műszeres vizsgálatot végezni egy akár klinikai szempontból nem releváns testrészen időigényes és drága is lehet. A műszeres vizsgálatokat tehát minden esetben egy részletes sántaságvizsgálat előzi meg, mert csak így lehet teljes képet alkotni és csak így állítható fel pontos diagnózis.

A vizsgálat befejeztével az állatorvos a tulajdonossal és a ló lovasával is egyeztet, minden fennálló körülményt, szempontot figyelembe véve, így minden lehetséges kezelési módot megtárgyalva közösen dönthetnek az állat további gyógykezeléséről.

Elérhetőségek:

Sportlógyógyász Kft.
Országos működési terület, Kecskeméti székhellyel

Dr. Kis János Krisztián
+36 30 90-81-904
janoskisvet@gmail.com    
www.sportlogyogyasz.hu

 

Mások ezt nézték még
Kiválasztott termékek:
    Kinyit
    Hiba bejelentés