Beruházási költségkalkuláció a PannonExpert Kft.-vel

Minden fejlesztési projekt megkezdése előtt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyi pénzből lehet megvalósítani az elképzeléseket, illetve mire elég a rendelkezésre álló keret.

Az igényeket, az ötleteket és az anyagi forrásokat mérlegelve összeállítjuk a tervezési programot, ezt követően készül az első nagyságrendi becslés. Második lépésben elkészítjük a koncepcióterveket, ez alapján már egy pontosabb árbecslést lehet készíteni, szükség esetén kivitelezőkkel történő konzultációval egybekötve.
A koncepcióterv és a hozzá kapcsolódó tervezett beruházási költség elfogadása után, elkészülnek az engedélyezési és kiviteli tervek. Igény esetén az engedélyezés tervek alapján ismét pontosítani lehet még a költségbecslést, de a kiviteli tervek elkészülését követően lehet a munkanemenkénti tételes költségvetési kiírást elkészíteni. Ezt a kiírást már egységárgyűjtemény alapján vagy konkrét kivitelezők által ajánlatkérés formájában be lehet árazni. Ekkor jutunk el arra a szintre, hogy pontosan tudjuk mennyibe fog kerülni a beruházás.

Sajnos az idő rövidsége miatt sok esetben, a koncepcióterv alapján történik a költségvetés meghatározása. Az ekkor kikalkulált összeghez igazodva kell a tervezőnek olyan épületet tervezni, amely az adott pénzügyi keretből megvalósítható. Ehhez nagy tervezői rutinra van szükség.

Amennyiben a tervezési program, és a keretösszeg meghatározása nem megfelelően találkoznak egymással, akkor a beruházás megvalósítási fázisában szembesül a megrendelő a jól ismert problémával, hogy menet közben elfogy a pénz és az épülete még nincsen készen.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében javasolt a projekt elején egy komplex megvalósíthatósági tanulmányt készíteni, mely egy esetleges pályázatnál is jól felhasználható lesz. Ennek keretében minden a projekt megvalósításához kapcsolódó szempont feltérképezésre kerül, a tervezési programtól a költségbecslésen, a kivitelezési időn át a szükséges engedélyek beszerzésén át a megtérülés számításig bezárólag. Cégünk komplex megvalósíthatósági tanulmányokat is készít, melyet a tervezési folyamat első fázisának lehet tekinteni.

Elérhetőségeink:

Tasnádi Gábor
tel.: +36 20 9249489
e-mail.: gtasnadi@pannonexpert.hu
Weboldal: http://www.pannonexpert.hu/

Mások ezt nézték még
Kiválasztott termékek:
    Kinyit
    Hiba bejelentés